Meteorieten

U kunt bij ons van klein tot groot meteorieten vinden. Meteorieten zijn kleine brokstukjes van planeto—óden, de soms kilometers grote rotsblokken die net als de planeten in banen rond onze zon draaien.

Een doorsnee meteoriet raakt uiteindelijk het aardoppervlak met een snelheid van ongeveer 100 meter per seconde. Elke gevonden meteoriet krijgt een naam die gebaseerd wordt op de vindplaats.  Slechts 30% valt op het land. Op Antarctica en in zandwoestijnen worden de meeste meteorieten gevonden omdat ze goed zichtbaar zijn in het ijs en op het zand. 

Ooggetuigen van een meteorietinslag en inslagkraters dragen bij aan het vinden van meteorieten. Met name deze “witness falls” spreken tot de verbeelding omdat ze veel informatie over de omstandigheden geven.

Soorten meteorieten

Meteorieten zijn zeer zeldzaam, uniek en kostbaar en bestaan  uit verschillende soorten materiaal bestaan: steenmeteorieten, ijzermeteorieten en steenijzermeteorieten.

Aan de hand van de samenstelling van meteorieten kan soms bepaald worden wat de herkomst is.  Zo zijn er al meteorieten gevonden die van de maan afkomstig zijn. Het betreft dan materiaal dat door een andere meteoriet uit de maan is losgeslagen. In veel gevallen is de meteoriet echter afkomstig uit de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter. De meeste meteorieten zijn 4,5 miljard jaar oud.

Bekijk ons YouTube kanaal voor korte videos van verschillende objecten!

Adresgegevens

Torenlaan 127
3742 CS Baarn
The Netherlands

035 - 588 22 66
info@stonegallery.nl
www.stonegallery.nl

Contactformulier
Openingstijden

Zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur en op  afspraak

Socials
Images 5 removebg preview.1920x0x0x100  Unknown removebg preview   544477 linkedin linkedin logo bw png transparent png.png removebg preview

© 2024 Stone gallery - realisatie StudioDubbel