XL kwartsgeode

245 x 147 x 133 cm
Id: A0136
1400 kg

Amethist is de purperen of violette edelsteen uit de kwartsfamilie. Dit exemplaar is afkomstig uit Uruguay. De paarse kleur van amethist ontstaat door ijzer en mangaan verbindingen. Bij dit specifieke stuk ontbreekt de mangaan dat zorgt voor de paarse kleur.

De holtes waarin amethist voorkomt worden “geoden” genoemd. Deze geode is gevonden in de enorme basaltlaag in Uruguay. In een vulkanisch proces ca 50-80 miljoen jaar geleden is vloeibare magma de basaltlaag binnengedrongen en heeft de holtes daarin opgevuld. Doordat de afkoeling relatief langzaam en geleidelijk verliep zijn er bij temperaturen tussen de 80 en 100 graden Celsius, prachtige kristallen ontstaan.

In uitzonderlijke gevallen kan er na het ontstaan van een amethistgeode, in een tweede fase “calciet” de eerder gevormde geode binnendringen en daar stollen.

 Geschiedenis

De naam amethist stamt van het Griekse A-methyl wat zoveel betekent als anti-alcohol en vindt zijn oorsprong in het oude bijgeloof dat de drager ervan beschermd wordt tegen de roeswerking van wijn. Van wijn die gedronken wordt uit een beker vervaardigd uit amethist zou men niet dronken kunnen worden.

Al in het oude China werden uit amethist kleine juwelen geslepen. In de Middeleeuwen werd amethist ook in Europa zeer gewaardeerd. Hij werd bisschopsteen genoemd, omdat het vroeger een geliefde edelsteen was voor kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders, en zou magische krachten bezitten. Tot op heden draagt de Paus een ring met een amethist.

Virtuele tour galerie

Adresgegevens

Torenlaan 127
3742 CS Baarn
The Netherlands

035 - 588 22 66
info@stonegallery.nl
www.stonegallery.nl

Contactformulier
Openingstijden

Zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur en op  afspraak

Socials
Images 5 removebg preview.1920x0x0x100  Unknown removebg preview   544477 linkedin linkedin logo bw png transparent png.png removebg preview

© 2024 Stone gallery - realisatie StudioDubbel